naar de inhoud gaan
U bent hier:  Start  > Patiënten info  > Heelkundige ingrepen

Patiënten info

Heelkundige ingrepen

4 document(en) in deze rubriek

Hysterectomie
Hysterectomie
 Het Griekse woord ‘hyster’ betekent baarmoeder en ‘ectomie’ staat voor ‘uitsnijden’. Een hysterectomie is dus een operatie waarbij de baarmoeder verwijderd wordt. Vrij vaak worden ook de eileiders en de eierstokken weggehaald. Dit hangt af van de reden van de operatie, de bevindingen tijdens de ingreep en je leeftijd. In deze brochure vind je eerst algemene informatie over de betrokken organen. Vervolgens wordt beschreven wat de meest voorkomende redenen voor een hysterectomie zijn, wat er tijdens de operatie gebeurt en welke risico’s er aan verbonden zijn.
Vervolg lezen
Bestand
Curettage
Curettage
 Een curettage is een kleine gynaecologische ingreep die dient om een diagnose te stellen bij bepaalde klachten of om miskraamweefsel uit de baarmoeder te verwijderen. Meestal wordt er onderzocht waarom je abnormaal bloedverlies hebt. Een andere benaming is ‘dilatatie en curettage’ of kortweg ‘D&C’. Een curettage is een vaak uit-gevoerde operatie bij de vrouw. Er bestaan verschillende redenen om een curettage uit te voeren. Om goed te begrijpen wat een D&C inhoudt, moet je enige kennis hebben van het uitzicht en de functie van de inwendige geslachtsorganen bij de vrouw. Daarom vind je in deze folder eerst algemene informatie over de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken. Vervolgens wordt beschreven welke de meest voorkomende redenen voor een curettage zijn, wat er tijdens de operatie gebeurt en welke risico’s eraan verbonden zijn. Een curettage is een ingreep op de baarmoeder; eileiders en eierstokken worden ongemoeid gelaten.
Vervolg lezen
Bestand
Laparoscopie
Laparoscopie
 Laparoscopie betekent letterlijk ‘in de buik kijken’. De gynaecoloog maakt twee tot drie kleine insneden van ongeveer één cm in de buikwand. Langs één van die sneetjes wordt een laparoscoop in je buik gebracht. Een laparoscoop is een lange dunne buis waar men met een kleine camera doorheen kijkt. Via de andere insneden brengt de gynaecoloog instrumenten in waarmee geopereerd wordt. Daarom wordt deze operatietechniek ook ‘sleutelgatchirurgie’ genoemd. De gynaecoloog kan de operatie via de laparoscoop op een beeldscherm volgen. Er bestaan verschillende redenen om een operatie laparoscopisch uit te voeren. Bij de operatie zijn meestal de baarmoeder, de eileiders of de eierstokken betrokken. In deze brochure vind je eerst algemene informatie over die organen. Vervolgens wordt beschreven welke de meest voorkomende redenen voor een operatieve laparoscopie zijn, wat er tijdens de operatie gebeurt en welke risico’s eraan verbonden zijn.
Vervolg lezen
Bestand
Borstchirurgie
Borstchirurgie
In deze brochure vind je algemene informatie over de borstchirurgie. Wat er precies gebeurt tijdens deze ingreep, verschilt van ziekenhuis tot ziekenhuis. Deze brochure geeft je toch al een idee van wat je mag verwachten als je een borstoperatie moet ondergaan. Het is belangrijk dat je zelf achter een ingreep staat. Bij een geplande ingreep heb je ruim de tijd om na te denken. Gebruik die tijd om goed te overleggen. Laat je pas opereren wanneer je voldoende weet over alle mogelijkheden om je probleem te onderzoeken of behandelen. Daartoe dient onder andere deze brochure. Alle opties kun je natuurlijk ook best met de gynaecoloog, je vertrouwensarts, bespreken.     
Vervolg lezen
Bestand

Visitekaartje

Gynaecologiepraktijk Beveren

Hoofdspecialisatie:
Gynaecologie

Deze site vervangt geen medische consultatie