naar de inhoud gaan

Mijn medische gids

De medische opvolging

Ik let op mijn cholesterolgehalte

Ik let op mijn cholesterolgehalte

Een teveel aan cholesterol in het bloed kan leiden tot ernstige complicaties. Daarom is het aanbevolen dat iedereen, maar vooral personen in specifieke situaties, hun cholesterol meten.


Waarom moet het cholesterolgehalte bepaald worden?

  • Een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed veroorzaakt ernstige complicaties als het niet wordt behandeld. De slagaders raken erdoor verstopt, voornamelijk de slagaders die het hart, de hersenen, de nieren en de benen van bloed voorzien.
  • Een verhoogd cholesterolgehalte kan diverse oorzaken hebben. De hoofdoorzaak is voeding. Het cholesterolgehalte verhoogt door te veel dierlijke vetten in de voeding: orgaanvlees, vleeswaren, vlees, melk, eieren, boter. Regelmatig alcoholgebruik en overgewicht worden ook vaak in verband gebracht met een te hoog cholesterolgehalte.

Wanneer moet mijn cholesterolgehalte worden bepaald?

Dat hangt af van meerdere elementen: leeftijd, familiegeschiedenis, bepaalde risicofactoren (roken, alcohol, levensstijl, enz.).

Aangeraden wordt om bij het volwassen worden, tussen 18 en 30 jaar, het gehalte voor het eerst te laten bepalen.

 

De bepaling van het totale cholesterol kan voldoende zijn, maar om een duidelijker beeld te krijgen, wordt er vaak een volledige lipidentest uitgevoerd, waaronder de bepaling van triglyceriden of vetten, HDL-cholesterol, ook wel "goede cholesterol", en LDL-cholesterol, ook wel "slechte cholesterol".

Deze resultaten moeten niet apart worden geïnterpreteerd. Het cardiovasculaire risico is niet alleen afhankelijk van het cholesterolgehalte.

Er moet rekening gehouden worden met de andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Daaruit wordt de frequentie van de uit te voeren metingen bepaald en wordt beslist of een anticholesterolbehandeling moet worden gestart.

Het risico verschilt dus als er slechts een hoog cholesterolgehalte is of als er tegelijkertijd ook sprake is van andere risicofactoren zoals diabetes en een positieve familiegeschiedenis van hart- en vaatziekten.

Speelt erfelijkheid een rol?

Het risico op een verhoogd cholesterol ligt beduidend hoger bij iemand waarvan een van de ouders ook een hoog cholesterolgehalte heeft.

Kunnen de geneesmiddelen die ik neem mijn cholesterol verhogen?

Sommige geneesmiddelen, vooral de anticonceptiepil, kunnen bijdragen aan een verhoogd cholesterolgehalte.

Vette voeding, overgewicht, alcoholgebruik of roken, de anticonceptiepil, familiegeschiedenis van cholesterolproblemen kunnen een indicatie zijn om uw cholesterol te laten meten.

Datum van publicatie:   11-9-09
 
 

Visitekaartje

Dokter Karin Vanhoonacker

Algemene geneeskunde

Vakantie / vervanging

Ik ben afwezig van
31/08/2018 tot 31/08/2018

Vervanger: Dr neveux 02 582 10 26

Ik ben afwezig op 31 augustus

Je kan bellen naar dr Neveux: 02 582 10 26 of dr De schrijver : 02 582 46 67Deze site vervangt geen medische consultatie