naar de inhoud gaan
U bent hier:  Start  > Mijn medische gids  > De ziekte

Mijn medische gids

De ziekte

Ik heb een Peesontsteking aan mijn Elleboog en ik begrijp niet waarom

Ik heb een Peesontsteking aan mijn Elleboog en ik begrijp niet waarom

Epicondylitis is een peesontsteking van de elleboog. Het is heel vaak pijnlijk en soms hinderlijk. In afwachting van het herstel is een infiltratie de meest gekozen behandeling.


Ik heb last van een peesontsteking aan mijn elleboog, wat is dat?

De tenniselleboog, ook wel epicondylitis of tendinopathie van de epicondyli genoemd, is een beschadiging van de pees die zorgt voor de aanhechting van bepaalde spieren van de onderarm aan het uiteinde van de humerus (opperarmbeen). De aanhechting van deze pees bevindt zich  aan een kleine knobbel aan de buitenzijde van de elleboog: de epicondylus.
Het is dit aanhechtingsgebied (enthesis) dat vanwege de ontsteking pijnlijk is.
Deze letsels veroorzaken een typische pijn bij de epicondylus, die verergert bij aanraking van het gebied, of bij het ballen van de vuist met gestrekte arm...

Waardoor wordt de peesontsteking veroorzaakt?

Het letsel hangt samen met een overbelasting van de onderarm. De pijn doet zich voor na een intensieve of gewone beoefening van een sport die belastend is voor de elleboog (tennis, squash, volleybal, basketbal, handbal, golf, waterpolo, enz.), een hobby (klussen, tuinieren) en heel vaak binnen het kader van een beroep (herhaaldelijke bewegingen, dragen van zware lasten met een grote krachtinspanning, enz.).

Hoe ontwikkelt de pijn en de hinder zich?

Doorgaans gaat epicondylitis vanzelf over, maar het kan soms erg lang duren (één tot twee jaar), de tijd die het beschadigde bot en de pees nodig hebben om zich opnieuw te vormen.

Hoe wordt een tenniselleboog behandeld?

In de eerste plaats moeten pijnlijke bewegingen worden voorkomen en, indien  mogelijk, situaties die tot de peesontsteking hebben geleid: sporten die belastend zijn voor de elleboog, herhalende of intensieve bewegingen, enz. Deze periode van ontzien duurt enkele weken.
Oraal toegediende pijnstillende en ontstekingsremmende middelen hebben slechts een relatief effect.
Behandelingen met schokgolven worden eveneens toegepast, en zorgen voor een diepe en gerichte massage van het pijnlijke aanhechtingsgebied.

Waarom heb ik een infiltratie nodig?

Voor het stillen van de pijn is een corticosteroïde-injectie, direct ter hoogte van de beschadiging, de meest effectieve behandeling. Dit kan in de eerste 48 uur na de behandeling pijnlijk zijn. Dit is een normale reactie. Het innemen van een pijnstiller of het gebruik van een ijszak kan dit probleem verlichten. Let op, als de infiltratie voor verlichting van de pijn zorgt, betekent dit niet dat de elleboog is hersteld. U moet nog steeds rusten. Het effect van de infiltratie is na twee of drie weken merkbaar. Er kunnen 2 of 3 infiltraties nodig zijn voordat er een werkelijke remissie wordt bereikt. Revalidatie kan hier een aanvulling zijn.

Waarom zou ik geopereerd moeten worden?

In zeldzame gevallen, als de gebruikelijke behandelingen niet doeltreffend genoeg zijn en de patiënt veel hinder ondervindt, kan een chirurgische ingreep nodig zijn. Er bestaan verschillende technieken die onder algehele narcose worden uitgevoerd en goede resultaten opleveren.

Een peesontsteking van de elleboog (tenniselleboog) is een frequente aandoening. Voor een goed herstel moet het aangetaste gewricht lang genoeg rust hebben, zodat de aanhechting van de pees aan het bot sterker kan worden.

Datum van publicatie:   30-6-15
Datum van de wijziging:  20-12-11
 
 

Visitekaartje

Dokter Hans Wagemans

Algemene geneeskunde

Contacteer mij


Vakantie / vervanging

Ik ben afwezig van
10/02/2020 tot 14/02/2020

Vervanger: Dr.Van Holst /DR lopez

03/541.39.37

 

De Beukelaerlaan 8

 

2180 ekeren  

 

 

ben weer beschikbaar 27 december vrij consultatie tussen 8-9 u Deze site vervangt geen medische consultatie