naar de inhoud gaan
U bent hier:  Start  > Zwangerschap  > diagnose

Zwangerschap

diagnose

Hoe weet ik of ik hoge bloeddruk heb?

Hoe weet ik of ik hoge bloeddruk heb?

Hoge bloeddruk is een aandoening die meestal geen symptomen vertoont. Toch kan een aandoening die niet goed behandeld wordt, ernstige problemen opleveren. Daarom is het nodig regelmatig een arts te raadplegen die bij elk onderzoek de bloeddruk opneemt.


Wat is bloeddruk?

Bloeddruk is de druk die het bloed dat het hart door de slagaders pompt, uitoefent op de aderwand. De bloeddruk neemt bijvoorbeeld toe bij een inspanning en daalt tijdens rust.

Vanaf welke waarden heb ik een hoge bloeddruk?

De druk kan extreem hoog blijven, zelfs tijdens een rust. periode Als de bloeddruk hoger is dan 140/90 bij rust, spreekt men van hoge bloeddruk Bij diabetes of nierziekten liggen deze waarden lager.

Wie kan er last krijgen van hoge bloeddruk?

Hoge bloeddruk komt vaak voor bij personen met overgewicht, bij rokers en bij personen uit families waar er sprake is van erfelijke hoge bloeddruk.

Leeftijd, zwangerschap, bepaalde geneesmiddelen, bijvoorbeeld de anticonceptiepil, kunnen hoge bloeddruk veroorzaken.

Wat zijn de gevolgen van hoge bloeddruk?

Deze permanente hoge druk beschadigt de wand van de slagaders, belemmert de hartwerking en belast het hart, en brengt schade toe aan nieren en ogen. Het is een belangrijke risicofactor op hart- en vaatziekten.

Wanneer moet u uw bloeddruk laten controleren?

Hoge bloeddruk kent vrijwel geen symptomen. De aandoening wordt meestal ontdekt tijdens een routineonderzoek bij de arts.

Soms kunnen 's ochtends hoofdpijn, duizeligheid en gezichtsproblemen optreden.

U kunt zich ook moe voelen of buiten adem raken bij een inspanning. Daarom is het gewenst dat u regelmatig opgevolgd wordt door een arts. Deze dient bij elk bezoek de bloeddruk te controleren.

Hoge bloeddruk moet, om kwalijke gevolgen te voorkomen, zo snel en zo efficiënt mogelijk behandeld worden. Daarom dient u regelmatig een arts te raadplegen om uw bloeddruk op te laten nemen.

Datum van publicatie:   21-2-16
Datum van de wijziging:  10-10-11
 
 

Visitekaartje

Dokter Firas Cha'ban

Gynaecologie - Verloskunde

Meer wetenContacteer mij

TO_TRANSLATE:Related documents

Ik heb arteriële hypertensie: ik begrijp mijn ziekte
Ik heb arteriële hypertensie: ik begrijp mijn ziekte
U hebt een te hoge "bloeddruk" (arteriële hypertensie) indien u meer dan 14-9 hebt. In geval van diabetes of een nieraandoening moeten deze cijfers naar beneden aangepast worden (een bloeddruk van maximum 13/8 zou ideaal zijn). Indien u meer hebt, kunt u geconfronteerd worden met ernstige complicaties.
Vervolg lezen
Fiche
Noodhulp en EHBO

Bij noodgevallen :

 

Spoed St. Vincentius

03/285 20 21

 

Verloskamers St. Vincentius 

03/285 21 81

 

 

 

In geval van NOOD


Deze site vervangt geen medische consultatie