naar de inhoud gaan
U bent hier:  Start  > Menopauze  > Osteoporose

Menopauze

Osteoporose

Plaats van calcium en vitamine D in de behandeling van mijn osteoporose

Plaats van calcium en vitamine D in de behandeling van mijn osteoporose

Vitamine D verhoogt de absorptie van calcium die nodig is om de botmassa te handhaven. Een voldoende hoeveelheid vitamine D en calcium zijn een eenvoudige en noodzakelijke vorm van preventie, maar dragen ook bij tot een succesvolle behandeling tegen osteoporose.


Waartoe dient vitamine D?

 Calcium is een essentieel bestanddeel van de botten. Het beïnvloedt de mineralisatie van de botten en draagt bij tot hun stevigheid. Vitamine D verhoogt de opname van calcium in het darmstelsel van het lichaam.

Na de menopauze krijgen de meeste vrouwen een tekort aan vitamine D door onvoldoende inname, maar ook door een slechtere opname van vitamine D. Beiden dragen bij tot het optreden van osteoporose wat een verlies aan botmassa betekent.

Waar kan ik vitamine D vinden?

In tegenstelling tot calcium zijn er weinig voedingsmiddelen die vitamine D bevatten. Vitamine D zit voornamelijk in visolie (de befaamde levertraan), in sommige vette vis (zalm, makreel, sardientjes), eigeel, boter, lever en kaas.

De belangrijkste bron van vitamine D is blootstelling aan de zon. Vitamine D wordt gesynthetiseerd in de huid onder invloed van de ultraviolette stralen van de zon. Hiervoor moet men zich 10 tot 15 minuten in de buitenlucht met ontbloot hoofd en armen blootstellen aan de zon. Met de leeftijd neemt de productie van vitamine D door de huid echter af.

Om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D (800 IU/dag) te verkrijgen, moet men bijvoorbeeld 44 eieren, 10 plakken boter, enz. eten, wat niet haalbaar is.

Een aanvullende inname van vitamine D is dus onmisbaar.

Is Vitamine D opname afhankelijk van de blootstelling aan de zon?

In de winter is er veel minder zon en is onze huid goed bedekt wanneer we naar buiten gaan. Daardoor produceren we minder vitamine D dan in de zomer.

Merk op dat afhankelijk van het huidtype, de hoeveelheid gesynthetiseerde vitamine D sterk kan verschillen. Een donkere huid moet veel langer aan de zon worden blootgesteld om dezelfde hoeveelheid vitamine D te produceren. Let op! Hoewel een totale bescherming door zonnecrèmes de hoeveelheid UV vermindert die uw huid bereikt en dus de synthese van vitamine D beperkt, blijft het absoluut noodzakelijk uw huid te beschermen voor u de zon in gaat!

                         

Hoe kan ik mijn calciumdoel bereiken?

Calcium is het belangrijkste bestanddeel van uw botten. Quasi al het calcium in uw lichaam draagt bij aan de vorming en stevigheid van uw botten. Het is dus noodzakelijk om voldoende calcium binnen te krijgen.

Calcium wordt verkregen via de voeding: melkproducten zoals melk, kaas, yoghurt, zelfs met 0% vet, zijn erkende bronnen van calcium. Plat of bruisend mineraalwater zijn ook min of meer rijk aan calcium.

Om 1200 mg/d binnen te krijgen overeenkomstig de dagelijkse behoeften aan calcium voor vrouwen ouder dan 60 jaar, is er behoorlijk veel van deze voedingsmiddelen nodig, wat moeilijk te bereiken is in de praktijk.

Vandaar de noodzaak van een dagelijks calciumsupplement.

De inname van vitamine D en calcium draagt bij tot een doeltreffende preventie van osteoporose en is essentieel in de behandeling van osteoporose. Calcium vindt men in de voeding (in zuivelproducten), vitamine D kan men nemen, maar let op een tekort in de inname.

Datum van publicatie:   11-9-09
 
 

Visitekaartje

Dokter Firas Cha'ban

Gynaecologie - Verloskunde

Meer wetenContacteer mij

TO_TRANSLATE:Related documents

Ik loop risico voor osteoporose
Ik loop risico voor osteoporose
Osteoporose is een skeletaandoening die ervoor zorgt dat de botten broos worden. De meest gevreesde klinische manifestatie zijn breuken. Nadat deze breuk een feit is, blijft osteoporose vaak asymptomatisch.
Vervolg lezen
Fiche
Noodhulp en EHBO

Bij noodgevallen :

 

Spoed St. Vincentius

03/285 20 21

 

Verloskamers St. Vincentius 

03/285 21 81

 

 

 

In geval van NOOD


Deze site vervangt geen medische consultatie