naar de inhoud gaan
U bent hier:  Start  > Menopauze  > Menopauze

Menopauze

Menopauze

Rond de leeftijd van de menopauze licht ik me in over deze levensfase

Rond de leeftijd van de menopauze licht ik me in over deze levensfase

Een vrouw doorloopt verschillende fases in haar leven. De menopauze is geen ziekte, maar een drempel die moet overschreden worden. De vrouw moet zich op deze verandering voorbereiden om er zo goed mogelijk mee te leren leven.


Wat is de menopauze?

Het is de periode in het leven van een vrouw die samenvalt met het uitblijven van de  maandstonden gedurende minstens een jaar.

Wat is de premenopauze?

Dit is de overgangsperiode naar de menopauze die overeenstemt met enkele jaren van onregelmatige cycli en die aan de menopauze voorafgaat. De duur van deze fase varieert enorm en bedraagt gemiddeld 5 tot 7 jaar.

Kan ik de menopauze vermijden?

Neen. De menopauze is namelijk geen ziekte, maar een natuurlijke fase in het leven van de vrouw.

Op welke leeftijd is een vrouw gemenopauzeerd?

In België ligt de gemiddelde leeftijd van de menopauze op 51 jaar, maar deze varieert van vrouw tot vrouw. Zo komen bepaalde vrouwen al in hun menopauze als ze 40 zijn, terwijl anderen die pas vanaf 55 of zelfs later krijgen.

Zijn er factoren die de leeftijd van de menopauze beïnvloeden?

Ja. We hebben vastgesteld dat vrouwen die roken hun menopauze een of twee jaar vroeger beginnen.. De erfelijke factor speelt ook een belangrijke rol: moeder en dochter komen vaak op een zeer gelijkaardige leeftijd in hun menopauze. Bepaalde behandelingen veroorzaken een artificiële en vroegtijdige menopauze.

Wat veroorzaakt de menopauze

De menopauze houdt verband met de uitputting van de voorraad eicellen in de eierstokken, die verantwoordelijk zijn voor een daling en vervolgens een verdwijning van de hormonale secretie van de eierstokken, waardoor de menstruatie uitblijft.

Ik heb al een hele tijd een onregelmatige cyclus. Wil dat zeggen dat ik in mijn menopauze zit?

Neen. Maar vanaf een bepaalde leeftijd kan dit betekenen dat u in de voorafgaande fase van de menopauze zit. U moet in elk geval uw arts raadplegen. Noteer de data van uw menstruatie op een kalender, samen met eventuele symptomen (bijvoorbeeld: overvloedige menstruatie, bloedingen buiten de menstruatieperiode, pijnlijke borsten, stemmingswisselingen...) die zich tijdens uw hormonale cyclus voordoen. Zo zal uw arts tijdens uw volgende raadpleging uw hormonale situatie kunnen beoordelen.

Hoe uit de menopauze zich?

Naar aanleiding van hormonale veranderingen kunt u fysieke en/of psychische tekenen voelen, zoals opvliegers (overdag of 's nachts), droge vagina, een vage pijn, stemmingswisselingen (angst, geïrriteerdheid), slapeloosheid, vermoeidheid, jeuk op de huid, hoofdpijn... Deze symptomen variëren van vrouw tot vrouw en zijn erg variabel van de ene tot de andere vrouw. Bij bepaalde vrouwen komen ze bijna niet voor, terwijl andere vrouwen ze als erg hinderlijk of zelfs ondraaglijk ervaren. Ze kunnen enkele maanden tot enkele jaren duren  maar sowieso zijn ze zonder gevaar voor de gezondheid.

Waarom neemt het lichaamsgewicht toe bij de menopauze?

De gewichtstoename begint al in de fase voor de menopauze. Door de hormonale veranderingen zien we een meer uitgesproken voorkeur voor zoetigheden en een neiging voor oedeem. Tijdens de menopauze veroorzaakt de afwezigheid van deze hormonen een stijging van de vetmassa en een afname van de spierweefsels. Deze kilo's hebben de neiging zich op de hoogte van de buik en rond de taille te nestelen. Opgelet voor vet en tussendoortjes! Zorg voor een evenwichtige voeding, eet veel proteïnen om uw spierweefsel te behouden. Doe regelmatig aan lichaamsbeweging. Bijvoorbeeld snelwandel drie keer per week gedurende 30 minuten.

Kan ik opvliegers vermijden?

Indien de opvliegers niet te storend zijn, is er geen behandeling nodig. In het andere geval zal uw arts u een behandeling voorschrijven. Er bestaan verschillende soorten behandelingen, onder andere een hormoonsubstitutietherapie (HST). Vooraf zult u onderzoeken moeten ondergaan (uitstrijkje, mammografie, bloedbalans...) om eventuele contra-indicaties uit te sluiten.

Wat zijn fyto-oestrogenen?

Fyto-oestrogenen zijn bestanddelen die veelvuldig in het plantenrijk voorkomen. Ze vertonen qua structuur veel gelijkenis met de oestrogenen  ( vrouwelijke geslachtshormonen) waardoor ze een lichte oestrogeen werking hebben.

Uw arts kan U daar over inlichten.

Ik ben in de menopauze en ik neem geen enkele hormoonsubstitutietherapie. Moet ik me verder laten opvolgen ?

Ja. Het is heel belangrijk dat u zich regelmatig laat onderzoeken. Uw arts zal u het ritme van de raadplegingen en de opvolgingsonderzoeken meedelen (uitstrijkje, mammografie, bloedafname om uw cholesterol en glycemie te controleren, botdensitometrie).

De menopauze is een natuurlijke fase in het leven van de vrouw. Niet alle vrouwen beleven hun menopauze op dezelfde manier. U kunt zich echter al vanaf de leeftijd van 40 jaar voorbereiden door te zorgen voor een gezonde en evenwichtige voeding en door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen. Zo behoudt u uw spiermassa, wat een ware troef is om deze fase op een serene manier te doorlopen. En vergeet vooral niet om u regelmatig te laten onderzoeken.

Datum van publicatie:   8-9-10
 
 

Visitekaartje

Dokter Firas Cha'ban

Gynaecologie - Verloskunde

Meer wetenContacteer mij

Noodhulp en EHBO

Bij noodgevallen :

 

Spoed St. Vincentius

03/285 20 21

 

Verloskamers St. Vincentius 

03/285 21 81

 

 

 

In geval van NOOD


Deze site vervangt geen medische consultatie