naar de inhoud gaan
U bent hier:  Start  > Menopauze  > Mammografie

Menopauze

Mammografie

Ik onderga binnenkort een mammografie

Ik onderga binnenkort een mammografie

Een mammografie is een onderzoek waarmee borstaandoeningen worden opgespoord en geanalyseerd. Met name kanker kan er vroegtijdig mee worden opgespoord.


Wat is een mammografie?

Dit onderzoek bestaat uit een radiografie van de borsten om afwijkingen in beeld te brengen die te klein zijn om met de hand te worden gevoeld. Het beeld wordt vastgelegd op een radiografische film. Een radiografie is niet altijd voldoende omdat niet alles nauwkeurig zichtbaar is. Soms kan een aanvullend onderzoek vereist zijn, zoals een echografie of een MRI.

Ik heb een bon voor een gratis mammografie ontvangen.

Deze systematische opsporing wordt georganiseerd voor alle vrouwen vanaf 50  jaar en wordt volledig terugbetaald door de ziekenkas. Een mammografie is het efficiëntste middel om borstkanker op te sporen voordat het een dodelijke ziekte wordt. Met deze techniek is een zeer goede kwalitatieve medische follow-up mogelijk. De mammografieën worden door twee radiologen geïnterpreteerd.

Hoe bereid ik me thuis op het onderzoek voor?

Neem uw voorschrift, uw SIS-kaart en ziekenfondskaart mee. Neem ook uw andere resultaten van medische beeldvorming mee (mammografieën, MRI, echografieën...) samen met alle andere resultaten van borstonderzoeken (biopsieën, prelevementen). Als u nog maandstonden hebt is het beter het onderzoek te laten uitvoeren tijdens het eerste gedeelte van uw cyclus, dat wil zeggen in de eerste tien dagen na uw menstruatie.

Hoe verloopt het onderzoek?

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog, die wordt geholpen door een assistente. De arts betast uw borsten. De assistente vraagt u vervolgens een borst te plaatsen in een apparaat dat een mammograaf wordt genoemd.

Uw borst wordt plat op een eerste plaat gelegd. Vervolgens laat men een tweede plaat zakken om de borst geleidelijk samen te drukken en een platte radiologische opname te maken. De onderste plaat wordt daarna onder een hoek van 45° gezet om een volgende opname van de borst onder een andere hoek te maken. Dezelfde procedure wordt gevolgd voor de andere borst.

Is het onderzoek pijnlijk?

Een mammografie is gewoonlijk niet pijnlijk. Het samendrukken van de borst, dat voor een opname van goede kwaliteit vereist is, is soms onaangenaam.

Zijn er risico's verbonden aan het onderzoek?

Gezien de geringe dosis röntgenstraling en de getroffen voorzorgsmaatregelen, is de radiografie risicoloos.

Hoelang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt 20 à 30 minuten. Als de kwaliteit onvoldoende is of de beelden te onnauwkeurig zijn, moet er soms een nieuwe opname worden gemaakt.

Waar onderga ik dit onderzoek?

Op basis van uw eigen voorkeur kunt u het onderzoek laten doen in het kabinet van een radioloog, bij de radiologische of senologische dienst van een ziekenhuis of in een kliniek. Er bestaat een lijst van de diensten waar u niets hoeft te betalen voor de zogenoemde mammotest..

En de resultaten?

 De resultaten worden mogelijk tweemaal geïnterpreteerd (altijd in geval van een georganiseerde opsporing). Als er geen tweede radioloog ter plaatse is, zult u op de interpretatie van uw opnamen moeten wachten. U en uw behandelende arts krijgen het opsporingsresultaat en een gedetailleerd overzicht van de mammografie toegestuurd. Berg de opnamen en resultaten goed op, archiveer ze en vergeet ze niet  tijdens uw volgende bezoek mee te nemen.

Een mammografie biedt in geen enkel geval bescherming tegen borstkanker. Soms zijn de letsels te klein of verborgen en kunnen ze niet worden gedetecteerd. Raadpleeg uw arts in de periode tussen twee mammografieën als u denkt dat er iets verdachts is.

Datum van publicatie:   21-2-16
Datum van de wijziging:  19-3-10
 
 

Visitekaartje

Dokter Firas Cha'ban

Gynaecologie - Verloskunde

Meer wetenContacteer mij

TO_TRANSLATE:Related documents

Ik onderzoek mijn borsten regelmatig
Ik onderzoek mijn borsten regelmatig
Een borstonderzoek in een medische praktijk moet worden aangevuld door een regelmatige zelfcontrole. Praktische uitleg om uw borsten zelf te onderzoeken.
Vervolg lezen
Fiche
Noodhulp en EHBO

Bij noodgevallen :

 

Spoed St. Vincentius

03/285 20 21

 

Verloskamers St. Vincentius 

03/285 21 81

 

 

 

In geval van NOOD


Deze site vervangt geen medische consultatie