naar de inhoud gaan
U bent hier:  Start  > Heelkunde  > Spataders

Heelkunde

Spataders

Ik verzorg mijn zware benen

Ik verzorg mijn zware benen

Spataders, zware en opgezette benen, nachtelijke krampen zijn de belangrijkste uitingen van slecht werkende aders. Met een gezonde leefwijze kunt u dit probleem voorkomen of verminderen.


  1. Probeer de extra kilo's kwijt te raken die druk uitoefenen op de wanden van de aders in uw benen. Overgewicht vergroot de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en gewrichtsproblemen. Een gewichtsverlies van 5-10% vermindert dit risico aanzienlijk. Als u wil vermageren, moet u zich houden aan een paar eenvoudige gezondheids- en dieetvoorschriften en meer bewegen.
  2. Drink 1,5 liter water per dag. Water bevordert de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam. Water is het belangrijkste bestanddeel van onze cellen. Ons lichaam bestaat voor 65% uit water. Dit water wordt regelmatig afgevoerd (via urine, transpiratie, ademhaling). U moet het daarom aanvullen en voldoende drinken zonder te wachten tot u dorst hebt.
  3. Draag loszittende kleding en schoenen met platte hakken. Vermijd kousen met elastieken die de bloedsomloop belemmeren.
  4. Neem een koele douche in plaats van een warm bad. Door de warmte zetten uw bloedvaten uit en wordt de terugvoer van het bloed door de aders belemmerd. Douche uw benen met koel water in de richting waarin het bloed naar uw hart terugstroomt, van de enkel naar het dijbeen.
  5. Als u zittend werk doet, moet u vermijden uw benen over elkaar te slaan en moet u regelmatig uw voeten bewegen. Loop indien mogelijk elk uur een paar minuten rond. Neem de trap in plaats van de lift. Parkeer uw auto op een paar minuten van uw werk of stap één halte eerder uit.
  6. Vermijd langdurig stilstaan en getrappel. Blijf niet lang op plaatsen met vloerverwarming.
  7. Als u met het vliegtuig reist, moet u zo vaak mogelijk een paar stappen lopen. Draag steunkousen. Doe zittend op uw plaats oefeningen waarbij u regelmatig uw kuiten samentrekt en uw enkels en knieën buigt. Drink regelmatig.
  8. Plaats uw voeten iets hoger als u wilt slapen. Masseer elke avond uw benen van de enkels naar de dijen.
  9. Blijf 's zomers in de schaduw van een parasol. Bij langdurige blootstelling aan de zon zetten uw aders uit, stagneert het bloed in uw benen en stroomt het bloed niet goed door de aders terug.
  10. Doe dagelijks minstens een half uur lichamelijke oefening, zoals wandelen, fietsen, zwemmen... Wanneer u de spieren van uw benen laat werken, verbetert de bloedsomloop door de aders.

Zorg voor meer dagelijkse activiteit door naar de bakker te wandelen en uw kinderen te voet op te halen.

Datum van publicatie:   8-9-10
 
 

Visitekaartje

Dokter Firas Cha'ban

Gynaecologie - Verloskunde

Meer wetenContacteer mij

Noodhulp en EHBO

Bij noodgevallen :

 

Spoed St. Vincentius

03/285 20 21

 

Verloskamers St. Vincentius 

03/285 21 81

 

 

 

In geval van NOOD


Deze site vervangt geen medische consultatie