naar de inhoud gaan
U bent hier:  Start  > De Jonge Vrouw  > Uw familiaal leven

De Jonge Vrouw

Uw familiaal leven

Mijn kind lijdt mogelijk aan anorexia

Mijn kind lijdt mogelijk aan anorexia

Deze stoornis van het voedingsgedrag treft negen meisjes tegen één jongen. Hoe wordt het opgespoord en hoe reageren we? Een paar aanwijzingen.


Wat is anorexia?

Anorexia uit zich in het weigeren van eten en een geleidelijk verlies van de eetlust. Het is een ziekte die vooral adolescenten treft tijdens hun puberteit.

Anorexia kan leiden tot uitputting, wervelverzakking door een gewijzigde botsamenstelling, spierafbraak, haaruitval, gebitsproblemen en anders functionerende hersenen.

Het belangrijkste doel is overlijden te voorkomen en ervoor te zorgen dat de ziekte niet chronisch wordt met alle gevolgen van dien.

Waarop moet ik letten?

Uw kind eet anders, weigert te eten of eet systematisch met lange tanden en altijd met tegenzin. Uw kind zegt u bijvoorbeeld: 'Dit is niet lekker, het is koud... ' Of  verbergt het vlees onder de sla

Uw dochter accepteert haar tijdens de puberteit veranderende lichaam niet en lijdt daaronder.

Ze is obsessief bang dik te worden. Ze kan zich te dik vinden, terwijl u haar dun vindt.

Ze menstrueert niet meer.

Uw adolescent beoefent een intensieve en duidelijk overdreven lichamelijke activiteit om calorieën kwijt te raken. Ze verliest gewicht.

Uw kind klaagt vaak over spijsverteringsproblemen (vaak herhaaldelijk braken) of luie darmen om laxeermiddelen in te nemen.

Uw kind heeft weinig vrienden en weigert vaak aan groepen deel te nemen.

Wat kan ik doen?

Neem zo snel mogelijk contact op met een arts nadat u de symptomen hebt vastgesteld.

Na alle organische oorzaken te hebben uitgeschakeld (die zeldzaam zijn), is het belangrijk te praten met uw kind, om de oorzaak van het probleem te vinden in haar verleden als adolescent, erfelijke factoren en de gezinscontext.

U moet misschien een beroep doen op een specialist (psycholoog, psychiater), die uw kind volgt en bijeenkomsten met het gezin organiseert. Deze nieuwe zorg binnen het gezin kan leiden tot een hernieuwde dialoog, die de genezing mogelijk zal bevorderen.

Ik hou van haar
Wanneer u met uw kind praat, moet u oordelen, beschuldigingen en schuldgevoelens vermijden. Toon haar uw affectie en herinner er haar aan dat u haar altijd zult helpen, wat er ook gebeurt.

Datum van publicatie:   21-2-16
Datum van de wijziging:  23-6-10
 
 

Visitekaartje

Dokter Firas Cha'ban

Gynaecologie - Verloskunde

Meer wetenContacteer mij

Noodhulp en EHBO

Bij noodgevallen :

 

Spoed St. Vincentius

03/285 20 21

 

Verloskamers St. Vincentius 

03/285 21 81

 

 

 

In geval van NOOD


Deze site vervangt geen medische consultatie