naar de inhoud gaan
U bent hier:  Start  > De Jonge Vrouw  > Uw dagelijks leven

De Jonge Vrouw

Uw dagelijks leven

Ik lijd aan COPD, ik voorkom verergering

Ik lijd aan COPD, ik voorkom verergering

Als u aan COPD lijdt en u plotseling erger gaat kuchen, uw ademhalingsproblemen toenemen of u overvloediger spuwt, dient u onmiddellijk uw arts te raadplegen. Het kan om een verergering van uw toestand gaan.


Wat is een verergering van COPD?

Chronische obstructieve bronchopneumopathie (COPD) is een evolutieve longziekte. De belangrijkste symptomen zijn: ademnood, excessieve slijmproductie en chronisch hoesten. Wanneer deze symptomen plotseling toenemen, is er sprake van verergering. Verergering wordt vaak veroorzaakt door een bacteriële of virale longinfectie. Verergering is minder frequent te wijten aan luchtvervuiling of irriterende stoffen die op het werk worden ingeademd.

Ik rook

Als u nog niet met roken bent gestopt, moet u dat nu doen. Tabak is erg irriterend voor de longen. Hoe meer u rookt, hoe erger uw ziekte wordt en hoe groter de kans op surinfectie. Raadpleeg uw arts als het u niet lukt te stoppen met roken. Uw arts kan u hierbij helpen.

Hoe voorkom ik verergering?

U moet de behandeling volgen die uw arts u voorschrijft. Naast een behandeling met geneesmiddelen kunnen respiratoire kinesitherapiesessies u helpen het slijm dat uw bronchiën blokkeert af te voeren. Alle COPD-patiënten worden aangeraden zich tegen de griep te laten inenten. Het griepvirus kan inderdaad nefaste gevolgen voor uw longen hebben. Er kan ook een vaccin tegen pneumokokken worden voorgeschreven. Een goede tandverzorging is belangrijk: poets regelmatig uw tanden en ga minstens eenmaal per zes maanden naar de tandarts om tandsteen te laten verwijderen en gaatjes te laten vullen. Als iemand in uw omgeving ziek is, moet u niet te dicht in zijn of haar buurt komen.

Een aangepaste, vroegtijdige behandeling van een verergering van COPD is absoluut noodzakelijk om complicaties van de ziekte te voorkomen.

Datum van publicatie:   21-2-16
Datum van de wijziging:  23-6-10
 
 

Visitekaartje

Dokter Firas Cha'ban

Gynaecologie - Verloskunde

Meer wetenContacteer mij

Noodhulp en EHBO

Bij noodgevallen :

 

Spoed St. Vincentius

03/285 20 21

 

Verloskamers St. Vincentius 

03/285 21 81

 

 

 

In geval van NOOD


Deze site vervangt geen medische consultatie