naar de inhoud gaan
U bent hier:  Start  > De Jonge Vrouw  > Uw dagelijks leven

De Jonge Vrouw

Uw dagelijks leven

Ik heb arteriële hypertensie: ik begrijp mijn ziekte

Ik heb arteriële hypertensie: ik begrijp mijn ziekte

U hebt een te hoge "bloeddruk" (arteriële hypertensie) indien u meer dan 14-9 hebt. In geval van diabetes of een nieraandoening moeten deze cijfers naar beneden aangepast worden (een bloeddruk van maximum 13/8 zou ideaal zijn). Indien u meer hebt, kunt u geconfronteerd worden met ernstige complicaties.


Wat is de oorzaak van mijn hypertensie?

In de meeste gevallen, vooral als de hypertensie optreedt na de leeftijd van 50 jaar, is er geen duidelijke oorzaak te vinden, maar de behandeling is absoluut noodzakelijk om uw bloeddruk terug op een normaal niveau te krijgen.

In een minderheid van de gevallen, vooral als de hypertensie voor de leeftijd van 40 jaar wordt vastgesteld, is dit te wijten aan een andere ziekte.

Het risico op hypertensie stijgt met de leeftijd.

Uw bloeddruk is niet stabiel. Hij verandert naargelang het uur en activiteit. Hij verhoogt bijvoorbeeld wanneer u een inspanning doet of na een emotie. Hij daalt wanneer u rust.

Wat zijn de tekenen?

Hypertensie kan aanwezig zijn zonder dat u dit opmerkt. Zelfs als u niets voelt, moet u uw bloeddruk regelmatig laten controleren en als u een te hoge bloeddruk hebt, moet u elke dag uw geneesmiddelen innemen, een dieet volgen (niet te veel zout) en aan lichaamsbeweging doen (bijvoorbeeld 30 minuten wandelen per dag).

Soms kunt u bepaalde tekenen opmerken (oorsuizen, hoofdpijn, duizeligheid, kleine gezichtsstoornissen...). Vergeet niet om erover te praten bij uw volgende raadpleging. Deze tekenen kunnen rechtstreeks te maken hebben met uw bloeddruk, maar dit is echter niet altijd het geval.

Hypertensie wordt vaak de "stille doder" genoemd omdat er weinig tekenen of ongemakken zijn die u waarschuwen.

Wat zijn de complicaties van hypertensie?

Indien uw bloeddruk te hoog is en u zich niet regelmatig verzorgt, loopt u een risico op cerebrovasculair accident (herseninfarct of CVA) , een  myocardinfarct (hartaanval), of beschadiging van ogen en nieren.

Indien u met deze ziekte geconfronteerd wordt, moet u uw bloeddruk regelmatig controleren, een dieet volgen, regelmatig aan lichaamsbeweging doen en elke dag uw geneesmiddelen innemen, zelfs wanneer uw bloeddruk terug normaal is geworden.

Datum van publicatie:   21-2-16
Datum van de wijziging:  19-3-10
 
 

Visitekaartje

Dokter Firas Cha'ban

Gynaecologie - Verloskunde

Meer wetenContacteer mij

TO_TRANSLATE:Related documents

Hoe weet ik of ik hoge bloeddruk heb?
Hoe weet ik of ik hoge bloeddruk heb?
Hoge bloeddruk is een aandoening die meestal geen symptomen vertoont. Toch kan een aandoening die niet goed behandeld wordt, ernstige problemen opleveren. Daarom is het nodig regelmatig een arts te raadplegen die bij elk onderzoek de bloeddruk opneemt.
Vervolg lezen
Fiche
Noodhulp en EHBO

Bij noodgevallen :

 

Spoed St. Vincentius

03/285 20 21

 

Verloskamers St. Vincentius 

03/285 21 81

 

 

 

In geval van NOOD


Deze site vervangt geen medische consultatie