naar de inhoud gaan
U bent hier:  Start  > De Jonge Vrouw  > Preventie

De Jonge Vrouw

Preventie

Ik bescherm me tegen teken wanneer ik in het bos wandel.

Ik bescherm me tegen teken wanneer ik in het bos wandel.

Teken zijn mijtachtigen die verschillende ziekten op de mens kunnen overdragen. Eenvoudige voorzorgsmaatregelen kunnen voorkomen dat u deze infecties oploopt.


Hoe kan ik me beschermen tegen teken?

Wanneer u door het struikgewas of door lang gras wandelt, moet u ervoor zorgen dat u geen huid onbedekt laat. Draag lange mouwen, een lange broek, sokken, een hoed of een pet. U kunt ook anti-teken middelen gebruiken, die u op uw kleding (niet op uw huid) aanbrengt. Vraag raad aan uw apotheker. Tijdens uw activiteiten in open lucht moet u systematisch controleren of er geen teken op uw kleding of lichaam, op deze van uw kinderen en op uw honden of katten zitten. Het is ook aan te raden dode bladeren uit uw tuin te verwijderen en deze regelmatig te onderhouden.

Zijn de teken van mijn hond of kat dezelfde als deze die bij deze ziekten betrokken zijn?

Ja. Deze teken kunnen u bijten en een ziekte op u overbrengen. Het is belangrijk uw huisdieren (honden en katten) preventief te behandelen.

Wat moet ik doen wanneer ik door een teek gebeten ben?

U moet de teek verwijderen met een speciale tang die u in de apotheek kunt kopen. Met deze tang kunt u de teek volledig verwijderen (kop en lichaam). Indien de teek niet volledig werd verwijderd (de kop blijft in de huid vastzitten), moet u snel een arts raadplegen. Het is aanbevolen om vervolgens de datum van de beet te noteren en de volgende dagen te controleren of u griepsymptomen ontwikkelt. In dat geval, moet u snel een arts raadplegen.

Waarom moet ik letten op het verschijnen van eventuele symptomen?

Teken voeden zich met het bloed van verschillende wilde dieren (kleine knaagdieren, hertachtigen...). Wanneer het wilde dier drager is van bacteriën, wordt de teek hiermee besmet.  Hij kan op die manier bacteriën van verschillende diersoorten opslaan en ze tijdens een volgende beet overdragen. Via een tekenbeet kunnen verschillende infectieziekten (met virussen of bacteriën) worden overgedragen.  Sommige daarvan kunnen ernstige gevolgen hebben. De ziekte van Lyme is de bekendste ziekte, die bovendien het gemakkelijkst kan worden vastgesteld.

Wat is de ziekte van Lyme?

Dit is een infectieziekte die wordt overgedragen door parasietinsecten zoals teken. De ziekte komt tot uiting door een ringvormige rode vlek op de huid, samen met koorts en gewrichtspijn. Deze symptomen ontwikkelen zich  enkele dagen of weken na de besmetting door de teek. Deze ziekte kan, indien ze niet tijdig wordt behandeld, leiden tot neurologische en hartproblemen. De behandeling is gewoonlijk gebaseerd op antibiotica.

Zijn er onderzoeken nodig om de diagnose te stellen?

De ziekte van Lyme wordt vermoed in geval van een onverklaarbare grieptoestand in de zomer. Een bloedonderzoek kan de diagnose bevestigen.

Teken blijven heel het jaar actief, ongeacht het seizoen. We merken echter een lagere activiteit op bij temperaturen boven 25°C en onder 7°C.

Datum van publicatie:   21-2-16
Datum van de wijziging:  8-9-10
 
 

Visitekaartje

Dokter Firas Cha'ban

Gynaecologie - Verloskunde

Meer wetenContacteer mij

Noodhulp en EHBO

Bij noodgevallen :

 

Spoed St. Vincentius

03/285 20 21

 

Verloskamers St. Vincentius 

03/285 21 81

 

 

 

In geval van NOOD


Deze site vervangt geen medische consultatie