naar de inhoud gaan
U bent hier:  Start  > De Jonge Vrouw  > Contraceptie

De Jonge Vrouw

Contraceptie

Ik heb diabetes: welke anticonceptie moet ik kiezen?

Ik heb diabetes: welke anticonceptie moet ik kiezen?

Elke vrouw met diabetes kan gebruik maken van anticonceptie. Diabetes heeft echter invloed op de keuze van de anticonceptiemethode. Daarom is het beter dat u er over praat. Samen met de gynaecoloog kunt u de anticonceptiemethode kiezen die het beste bij u past.


Vrouwelijke diabetespatiënten hebben een zeer effectieve anticonceptie nodig omdat hun zwangerschap risicovol is. De zwangerschap moet enerzijds goed worden voorbereid, en anderzijds nauwkeurig worden opgevolgd. Daarom moet u minder betrouwbare methoden, zoals de temperatuurmethode, periodieke onthouding of coïtus interruptus, vermijden. De kans op een zwangerschap is daarbij te hoog.
De keuze voor een geschikte anticonceptiemethode is afhankelijk van uw leeftijd, type diabetes, , familiegeschiedenis, het aantal kinderen dat u heeft, uw gewicht en eventuele gynaecologische of endocriene contra-indicaties en van het feit dat u niet rookt.

 

U kunt kiezen tussen:

Lokale anticonceptiemethodes

  • Het mannelijke latexcondoom is een efficiënt anticonceptiemiddel, mits op de juiste wijze gebruikt. Bovendien beschermt het tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's).
  • Spermiciden (crème, ovule of gel) zijn zuurhoudende, zaaddodende producten die in de baarmoederhals worden ingebracht en de zaadcellen vernietigen. Spermiciden zijn geschikt als er geen bijwerkingen zijn en het geen invloed heeft op het onder controle houden van uw diabetes. Ze kunnen afzonderlijk worden gebruikt of in combinatie met een condoom om de efficiëntie te verhogen of wanneer u risicovolle seksuele relaties hebt (meerdere partners, bijvoorbeeld).
  • Het pessarium is een rubber kapje met aan de rand een metalen ronde veerring die voor de seksuele interactie in de vagina moet worden ingebracht. Het bestaat in verschillende maten. Het is verstandig om het pessarium te gebruiken in combinatie met een zaaddodend middel in de vorm van een gel of ovule.
  • Het vrouwencondoom is een rubber cilindervormig zakje met glijmiddel dat aan één kant dicht is. Het wordt op zijn plaats gehouden met behulp van de buitenste ring. Het is een effectieve methode, maar vergt nogal wat oefening.
  • NB: met uitzondering van het mannelijke condoom zijn deze methodes niet de meest betrouwbare manieren van anticonceptie. Er bestaat een kans op zwangerschap.

Het spiraaltje of intra-uterien systeem (IUD)

In tegenstelling tot wat men vaak hoort, kan het spiraaltje wel bij diabetespatiënten worden toegepast.

Het is een klein kunststof apparaatje, in verschillende vormen, dat door de gynaecoloog in de baarmoederholte wordt ingebracht en dat koper afgeeft.

Het gebruik ervan kan leiden tot langdurige bloedingen en er bestaat een kans op bloedarmoede.

De spiraaltjes die progesteron afgeven zijn interessant omdat ze, naast hun effectieve anticonceptieve werking, geen of weinig bloedingen veroorzaken.

 De pil of gecombineerde orale anticonceptiemiddelen

Combinatiepillen met zowel oestrogeen als progesterone verhogen de kans op de vorming van bloedstolsels (trombose), zowel bij diabetespatiënten als bij andere vrouwen. Het risico is echter hoger bij vrouwelijke diabetespatiënten, en nog hoger als u rookt.

Het gebruik van een combinatiepil is alleen geschikt voor vrouwen jonger dan 35 jaar, die geen tekenen vertonen van vasculaire complicaties en die vrij zijn van cardiovasculaire risicofactoren (zoals hypertensie, roken, overgewicht).

De minipil bevat uitsluitend progestatieve stoffen in een lage dosering en kunnen daarom gemakkelijk worden voorgeschreven. De minipil verhoogt het vasculair risico niet. Ze veroorzaakt echter wel onregelmatige bloedingen en voor een efficiënte werking moet de pil strikt worden ingenomen. U kunt de minipil gebruiken met toestemming van uw gynaecoloog mits een regelmatige controle.

Als laatste zijn er de anticonceptiepleisters. Hiervoor gelden dezelfde contra-indicaties als voor de pil. Wees dus voorzichtig!

Noodanticonceptie

Wanneer u per ongeluk vergeet het anticonceptiemiddel in te nemen of als er iets fout gaat bij de lokale anticonceptie, kunt u, net zoals alle andere vrouwen zonder diabetes, de aftermorningpil gebruiken die zeer effectief is indien ze binnen de  72 uur na de onbeschermde seks wordt ingenomen.

Datum van publicatie:   29-11-11
 
 

Visitekaartje

Dokter Firas Cha'ban

Gynaecologie - Verloskunde

Meer wetenContacteer mij

TO_TRANSLATE:Related documents

Wat betekent mijn HbA1c-gehalte
Wat betekent mijn HbA1c-gehalte
Het HbA1c-gehalte is een maat voor de globale bloedsuikerregelingbij diabetes. De bepaling van het HbA1cgehalte, die wordt uitgevoerd via een gewone bloedname (niet nuchter), geeft een beeld van de controle van uw diabetes gedurende de voorbije 2 of 3 maanden. Op basis hiervan kan uw behandeling indien nodig worden aangepast.
Vervolg lezen
Fiche
Het risico op diabetes
Het risico op diabetes
De test is gebaseerd op de wetenschap dat verschillende factoren de ontwikkeling van diabetes beïnvloeden. U kunt enkele, maar niet alle factoren wijzigen door uw gedrag.
Vervolg lezen
Gezondheidscalculator
Diabetes type2: de doelstellingen van mijn behandeling
Diabetes type2: de doelstellingen van mijn behandeling
Het doel van de behandeling van uw diabetes is uw bloedsuikerspiegel (glykemie) te normaliseren, om het optreden van complicaties uit te stellen. Om deze reden hebben we alle doelstellingen voor uw behandeling vastgesteld, zodat we het evenwicht van uw diabetes kunnen optimaliseren.
Vervolg lezen
Fiche
Noodhulp en EHBO

Bij noodgevallen :

 

Spoed St. Vincentius

03/285 20 21

 

Verloskamers St. Vincentius 

03/285 21 81

 

 

 

In geval van NOOD


Deze site vervangt geen medische consultatie