naar de inhoud gaan

Mijn preventiegids

De ziekte voorkomen

Kan mijn Meniscusletsel Knie-Artrose veroorzaken?

Kan mijn Meniscusletsel Knie-Artrose veroorzaken?

Meniscusletsels verhogen het risico op knie-artrose. De chirurgische behandeling van de meniscus is ook niet zonder gevolgen.


Wat is een meniscus ?

De meniscus is het kraakbeen tussen het dijbeen (femur) en het scheenbeen (tibia). Er zijn er 2 per knie.
De meniscus heeft een belangrijke functie als schokdemper en buffer tussen de 2 botten. Ze zorgen voor de stabilisatie van de knie.
Het gehele lichaamsgewicht rust op de meniscussen. Ze worden zwaar belast bij het lopen, rennen en het opstaan...

Wat zijn de gevolgen van een meniscusaandoening?

De meniscus kan scheuren bij een plotselinge beweging, een stoot of een val. Het scheuren van de meniscus veroorzaakt pijn, met name bij palpatie van het getroffen  gebied. Soms kan de knie door het letsel volledig blokkeren.
Op hogere leeftijd kunnen de meniscussen onderhevig zijn aan degeneratie, zonder daadwerkelijk te scheuren; de aandoening wordt dan alleen met medicijnen behandeld.
Daarnaast is de binnenzijde van het gewricht bekleed met een " weefsel ", de synovia. Deze scheidt  synoviaal vocht  af dat het kraakbeen smeert. Tijdens een ontsteking of een meniscusaandoening wordt er meer synoviaal vocht aangemaakt. Dit wordt " synoviale vochtophoping " genoemd.

Hoe wordt een gescheurde meniscus behandeld?

Als u niet veel hinder of pijn ondervindt, wordt er aanbevolen de meniscus vanzelf te laten herstellen, zonder specifieke behandeling. Een ontstekingsremmende en pijnstillende behandeling volstaat.
Als de knie regelmatig blokkeert of als de pijn hevig is, kan er een chirurgische ingreep worden overwogen, nadat de meniscusaandoening via een MRI-scan werds vastgesteld.
Op hogere leeftijd kunnen de meniscussen onderhevig zijn aan degeneratie, zonder daadwerkelijk te scheuren. De aandoening wordt dan alleen met medicijnen behandeld.

Is er een verband tussen het scheuren van de meniscus en knie-artrose?

Een gescheurde meniscus verhoogt, met name op jonge leeftijd, de kans op knie-artrose.
Maar pas op, dit risico stijgt na een meniscusoperatie. Dit is de reden waarom een meniscusoperatie alleen wordt geïndiceerd als de pijn en de hinder zeer ernstig zijn.

Loc00221_p01_kann meine meniskuserkrankung zu kniegelenksarthrose führen

Kniegewricht met meniscussen

De chirurgische behandeling van een gescheurde meniscus verhoogt het risico op knie-artrose. Een operatie wordt slechts overwogen als de pijn en de last een te grote belemmering vormen. Er is een goed overleg nodig tussen de arts en de chirurg bij het afwegen van de voor- en nadelen van een operatie.

Datum van publicatie:   20-12-11
 
 

Visitekaartje

Dokter Guy De Keyser

Algemene geneeskunde

Meer weten

TO_TRANSLATE:Related documents

Ik heb artrose; welke sporten zijn aanbevolen?
Ik heb artrose; welke sporten zijn aanbevolen?
In geval van artrose is het regelmatig beoefenen van lichaamsbeweging aanbevolen. De keuze van deze activiteit moet aangepast zijn aan de voorkeuren van de persoon.
Vervolg lezen
Fiche
Ik lijd aan artrose van de knie en krijg een prothese
Ik lijd aan artrose van de knie en krijg een prothese
Artrose van de knie ontwikkelt zich langzaam. Als de pijn en de handicap ondraaglijk worden, is het mogelijk een prothese te plaatsen.
Vervolg lezen
Fiche
Ik kom thuis na het plaatsen van een knieprothese
Ik kom thuis na het plaatsen van een knieprothese
De plaatsing van een knieprothese is een courante operatie, waarvoor de vereiste technieken goed worden beheerst. Na de ingreep leert u met revalidatieoefeningen snel opnieuw lopen.
Vervolg lezen
Fiche

Vakantie / vervanging

Ik ben afwezig van
11/05/2018 tot 11/05/2018

Vervanger: HUISARTSENNETWERK MEDI-DEURNE

Deelnemende artsen: zie hierboven

 

Weekendwacht: 0900/10.512

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Deze site vervangt geen medische consultatie