naar de inhoud gaan
U bent hier:  Start  > Mijn medische gids  > De ziekte

Mijn medische gids

De ziekte

Ik ben astigmatisch

Ik ben astigmatisch

Astigmatisme is een oogaandoening die te wijten is aan een afwijking in de kromming van het hoornvlies.


Wat is astigmatisme?

Astigmatisme uit zich in onscherp, wazig zien, ongeacht de afstand waarop een voorwerp zich bevindt. Het is bijvoorbeeld moeilijk om bepaalde, op elkaar lijkende vormen te onderscheiden, zoals de H en de N , de 8 en de 0.

Image002

Astigmatisch: u onderscheidt bepaalde vormen slecht, zowel van ver als van dicht.

 

Astigmatisme is te wijten aan een afwijking in de kromming van het hoornvlies, dat er gewoonlijk voor zorgt dat de lichtstralen samenvallen in het midden van uw oog. Het hoornvlies is niet rond als een voetbal, maar eerder ovaal als een rugbybal. Door zich boller te maken, slaagt de ooglens er soms in een min of meer scherp , vervormd beeld te produceren.
Het resultaat is dat het beeld van een voorwerp vervormd is wanneer het door uw oog reist. Het beeld wordt dus vervormd geprojecteerd op het netvlies, het gedeelte van het oog waar het beeld wordt geïnterpreteerd. Het netvlies geeft het beeld op zijn beurt vervormd door naar de hersenen.

Image004

Uw hoornvlies is abnormaal gekromd of uw ooglens is te bol. Het beeld van de pen wordt vervormd op het netvlies geprojecteerd. De pen is wazig of zelfs vervormd.

 

Laten we verder gaan met het voorbeeld van de rugbybal: als de langste as van deze bal horizontaal is, wordt uw astigmatisme 'direct' genoemd. Als de langste as verticaal is, wordt uw astigmatisme 'omgekeerd' genoemd, en als de as schuin is gaat het om 'schuin' astigmatisme.
Het op het netvlies geprojecteerde beeld wisselt volgens de assen van de ballon. Het resulterende beeld is vervormd, wazig.

Uw astigmatisme kan bovendien gepaard gaan met bij- of verziendheid.

Is astigmatisme erfelijk?

Astigmatisme is gewoonlijk genetisch. In dat geval hebt u het sinds uw geboorte en evolueert de aandoening weinig in de loop van uw leven.

U kunt de aandoening ook opdoen tijdens uw leven, bijvoorbeeld na een operatie (staaroperatie, hoornvliestransplantatie) of een infectie, herpes of bepaalde andere ziekten.

Hoe gaat mijn astigmatisme evolueren?

Wanneer astigmatisme aangeboren is, evolueert de ziekte tot de leeftijd van ongeveer vier jaar en stabiliseert zich daarna. Astigmatisme verdwijnt niet door regelmatig een bril te dragen., De correctie zorgt wel voor een goed gezichtsvermogen.

Hoe wordt de ernst van astigmatisme beoordeeld?

Het is mogelijk de ernst van uw gezichtsprobleem te beoordelen door de scherpte van uw gezichtsvermogen te meten en te bepalen welke correctie vereist is om voor een normaal gezichtsvermogen te zorgen.

Image005

Uw astigmatie wordt gecorrigeerd met een testbril

 

De vereiste mate van correctie wordt uitgedrukt in dioptrieën en de scherpte van uw gezichtsvermogen in tienden.
Uw astigmatisme is zwak bij 0 tot 1 dioptrie, gemiddeld bij 1 à 2 dioptrieën en ernstig bij meer dan 2 dioptrieën.

Hoe kan mijn astigmatisme worden gecorrigeerd?

Omdat astigmatisme in de loop van uw leven weinig evolueert, hoeft de aandoening bij een zwakke vorm niet te worden gecorrigeerd.

Als het echter om een krachtige vorm gaat die resulteert in gezichtsproblemen, moet er wel een correctie worden toegebracht..

De correctie kan worden bereikt met een bril, met contactlenzen of in ernstigste gevallen zelfs met een operatie om de vorm van het hoornvlies te wijzigen.

Als u merkt dat uw astigmatisme snel verergert, moet u onmiddellijk met uw oogarts contact opnemen. Als u een astigmatisch kind hebt, moet u bovendien beseffen dat de aandoening zijn schoolprestaties kan beïnvloeden. Het is belangrijk met uw kind regelmatig bij een oogspecialist langs te gaan.

Datum van publicatie:   23-3-10
 
 

Visitekaartje

Dokter André Jacobs

Algemene geneeskunde


Deze site vervangt geen medische consultatie