naar de inhoud gaan
U bent hier:  Start  > Mijn medische gids  > De behandelingen

Mijn medische gids

De behandelingen

Hoe kan ik mijn cholesterolgehalte onder controle houden?

Hoe kan ik mijn cholesterolgehalte onder controle houden?

Te veel cholesterol in het bloed stimuleert de ontwikkeling van cardiovasculaire ziekten. Een slecht cholesterolniveau vereist een medische behandeling.


Wat moet ik doen als het gehalte van de slechte cholesterol (LDL cholesterol) te hoog is?

Wanneer een te hoog cholesterolgehalte wordt vastgesteld, moet u uw levensstijl aanpassen.

Moet ik mijn voedingspatroon veranderen?

Beperk de inname van voedingsmiddelen die het slechte cholesterolgehalte verhogen: kazen, melkproducten van volle melk, boter, slagroom, rood vlees, orgaanvlees, eieren, vleeswaren (behalve ontvette ham), gebak, chocolade en suikergoed. Ook wordt aangeraden om niet meer dan 2 eieren per week te eten. Geef de voorkeur aan voedingsmiddelen met goede cholesterol (HDL cholesterol) (vette vis), met vezels die de spijsvertering bevorderen en die geen vetten bevatten (groenten, fruit, volle granen) en gebruik margarines rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren.

Zonder te spreken van een dieet, kan een gezond voedingspatroon bijdragen tot een verbetering van het slechte cholesterolgehalte.

Roken en alcohol?

Men raadt eveneens aan om te stoppen met roken en het alcoholgebruik te beperken. Beiden bevorderen de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.

En sporten?

Regelmatig sporten beschermt het hart en de slagaders. De voordelen van het regelmatig beoefenen van eenvoudige lichamelijke activiteit - 30 minuten snel wandelen of even flink in de tuin werken zijn ook duidelijk aangetoond.

Moet ik medicatie innemen?

Wanneer deze maatregelen (gezonde voeding + beweging) het cholesterolgehalte niet onder de vastgestelde drempel brengen, bestaan er geneesmiddelen die helpen om dit doel te bereiken. Let op! Deze behandeling neemt absoluut niet weg dat u niet op uw voeding moet letten. Het is slechts een hulpmiddel bij het dieet.

Deze geneesmiddelen moeten elke dag op hetzelfde tijdstip worden ingenomen. Een verhoogd cholesterolgehalte geeft geen symptomen, maar leidt wel beetje bij beetje, onmerkbaar en onomkeerbaar tot aantasting van de slagaders en het hart. Het is dus belangrijk dat u zich houdt aan de behandeling.

Een te hoog cholesterolgehalte vereist dat u let op uw voeding en uw alcoholgebruik. U moet stoppen met roken en u moet regelmatig bewegen. Soms is een behandeling met geneesmiddelen vereist om u te helpen bij het bereiken van de doelstellingen die door uw arts zijn vastgesteld. Deze medicatie moet elke dag worden ingenomen, samen met een gezond voedingspatroon.

Datum van publicatie:   11-9-09
 
 

Visitekaartje

Dokter André Jacobs

Algemene geneeskunde

TO_TRANSLATE:Related documents

Wat is mijn ideale cholesterolgehalte?
Wat is mijn ideale cholesterolgehalte?
Al het teveel aan vet dat in uw bloed circuleert, stimuleert de ontwikkeling van cardiovasculaire aandoeningen. Afhankelijk van uw leeftijd en gezondheid zijn er verschillende drempelwaarden voor slechte cholesterol die niet mogen overschreden worden.
Vervolg lezen
Fiche
Vakantie / vervanging

Ik ben afwezig van
01/01/2020 tot 03/01/2020

Vervanger: Dr.Bernard Michele + Dr.Bertels Evelien

 

wachtdienst nummer 013/674276 -wachtpostnummer 011/715 650

 


Deze site vervangt geen medische consultatie